2015 金點獎 Golden Pin Award: 後花園的生活基地 | Urban Playground
城市之外,還有一處後花園。
坐落於田野之中,遠眺遼闊的龜山島,把世外桃源的美麗引入室內,以現代北歐的空間設計帶入生活之中,讓屋主與孩童擁有了一處秘密的遊戲基地,打開了生活的想像。Corresponding the site contexture, the notched cabinets, just open the sunshine, air, and vision adequately. At the moment of door opening, your breathe embraces the pace of life, and the temperature of life, again.



以簡約白色為基調,搭配木紋系列的地板、櫃體、面材來增加空間溫度,混搭工業感個性吊燈與跳色家具來妝點空間,並以半開放式的簾幕增加客餐廳與遊戲區的空間使用彈性,嘗試以清新趣味的傢飾擺設,為療癒系的居住空間點綴些許的活潑幸福感。

The corner hugs loneliness. Playfulness and rest are defined in a semi-openness. The parent-child playground forest steps into a secret kingdom of fictions, and all beautiful things that happen during a gathering assemble.
The corridor of dinning/kitchen becomes the intersection of Residency A and B. The setting of the structures redefines the core of the life.
Between two boxes, the connection is a light corridor. At the crossing point of day and night, the language and interactions settle here.
Seasons change. This secret base, will always be the last field of heart that consolidate the emotion.



呼應基地涵構,切角的櫃體,適度打開了陽光、空氣、視野。呼吸,在開門的瞬間,重新找回了生活的步調,生命的溫度。Corresponding the site contexture, the notched cabinets, just open the sunshine, air, and vision adequately.At the moment of door opening, your breathe embraces the pace of life, and the temperature of life, again. 





※切割櫃體,讓陽光引流入室,水泥塊體巧妙地成為玄關座椅。
Cutting the cabinet, to introduce the sunshine into the room, and the cement block cleverly becomes the bench at the entrance hall.




方塊堆疊,大地著色,當陽光灑落,照亮人們心靈,每個人都是自己生活中的主角,
灌溉後花園的心田,於是,看不見的,看見了;遺忘的,記住了。
Stacking the cubes, and paint the land. When sunshine showers down, the spirit of everyone is lit up. Everyone is the hero in his own life. The field of heart in the backyard is watered, and thus the unseen is seen, the forgotten is reflected.





角落擁抱了寂寞,嬉鬧和休憩在半開放之間得到界定,親子唱遊森林、踩踏小說秘境,聚集了一起時發生的美麗事物。
The corner hugs loneliness. Playfulness and rest are defined in a semi-openness. The parent-child playground forest steps into a secret kingdom of fictions, and all beautiful things that happen during a gathering assemble.




兩個盒子中間,連結著一道光廊,夜與晝的交會之點,讓言語和互動在此得到沈澱。
四季更迭,這一處秘密基地,永遠是鞏固情感的最後一塊心田。
Between two boxes, the connection is a light corridor. At the crossing point of day and night, the language and interactions settle here.
Seasons change. This secret base, will always be the last field of heart that consolidate the emotion.




※餐廚廊道成為AB兩戶的交匯處,格局設定重新定義了生活重心。
The corridor of dinning/kitchen becomes the intersection of Residency A and B. The setting of the structures redefines the core of the life.



















這是一個甜蜜的夢。風吹開了窗簾,夢來了。
我們離開了寂寞城市,找到夢中自己的秘密,悄悄地收起來,回味。
This is a sweet dream. The breeze blows the curtains to open, and dreams com.
We left the city of loneliness. The secrets hidden in dreams are found, and silently preserved to be recollected.


















榮獲2015金點設計獎 Golden Pin Award 2015

Object: Urban Playground | 後花園的生活基地
Designed by Snuper Design